Shui

水力 Shuǐ: de kracht van water

“ bewegen zoals water”

Dat beeld is wat ik zou willen nastreven met T’ai Chi. En daarom heet de school zo.

Shui- spreek je uit als sjoe-ee.

In het oude Wudan in China is de T’ai Chi ontstaan. Van alle vijf elementen vinden ze water het beste als vertrekpunt voor het menselijk zijn (andere elementen zijn hout, vuur, aarde en metaal). De intentie van de t’ai chi daar is te “bewegen zoals water”.

Water is een element dat zich voegt naar de omstandigheden, volgt het eenvoudigste pad naar beneden; het is vormloos en oneindig, houdt zich niet vast aan een bepaalde vorm. Het past zich aan alle omgevingen aan. Een druppel water is zacht, maar een golf is hard als staal. Water kan tegelijkertijd stil staan en in beweging zijn.

De kracht van water is flexibel, vloeiend.

Snel en langzaam, water kan het allemaal.

Water is een Yin element, het element van de stilte, van de winter, van het regeneren, van het ontvangen, van het verwerken/doorwerken,  van het geboren worden van nieuwe ideeën, van het oneindig zijn van de mogelijkheden.

Waterkracht versterken in je zijn

T’ai chi geeft je innerlijke rust, zorgt dat je jezelf kunt opladen door te bewegen kom je in contact met je eigen stilte, creëer je ruimte om te regenereren. Je zou kunnen zeggen dat je op deze manier werkt aan de waterkracht in je leven. En dat kunnen we allemaal goed gebruiken in onze drukke samenleving, waarin we altijd veel ideeën hebben (hout) en graag willen realiseren met onze dadendrang (vuur), waarin echt er soms weinig tijd lijkt om het stof te laten zakken, tot rust komen, op te ruimen en loslaten (aarde), laat staan aan terugblikken en de kern te beschouwen (metaal), of het even lekker stil te laten worden, doorwerken en regenereren (water). Op die manier, draagt T’ai Chi bij aan de kwaliteit van je leven als geheel.