T’ai Chi als Bedrijfsactiviteit

Shui T’ai Chi verzorgt ook activiteiten voor bedrijven of instellingen.

De doelstellingen hierbij kunnen per opdracht verschillen, zowel individueel, opwerknemer niveau: (meer) bewegen voor mentale en fysieke gezondheid, productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Of juist op gebied van team ontwikkeling, leiderschap en interacties, de yin-yang op t werk eens onder de loep te nemen. Weer eens wat anders!

Hierbij komt van pas dat instructeur Sarah Slaghuis vele jaren ervaring (>20) mee brengt als implementatiespecialist, in diverse rollen, van adviseur, beleidsmaker, onderzoeker en docent; plus een PhD op gebied van innoveren in de zorg. Daardoor kan zij als geen ander een frisse nieuwe blik bieden op het dagelijks reilen en zeilen in moderne organisaties, juist aan hand van taichi principes.

Immers, bij werk is energie management ook zeer van belang: voor goede prestaties, effectieve samenwerkingen, creativiteit en talent management! Ook kunnen we omgekeerd stellen: als de stress ons over de schoenen loopt, het verzuim oploopt, de focus en motivatie lijden, het chagrijn gaat regeren… dan is het misschien goed om eens na te denken over de energie: het blokkeren en verspillen, energie richten en omgaan met energielekken.

Tai Chi is gezellig, licht en interactief, niet competitief maar constructief en leerzaam.

Hieronder een schets van een voorbeeld activiteit.

voorbeeld activiteit: Clinic als onderdeel van netwerkbijeenkomst

Functie: Een introductie van tai chi en een lekkere training, om te ontspannen en collega’s op een andere manier te ontmoeten. De doelstellingen van elke clinic worden uiteraard in overleg bepaald naar behoefte van de doelgroep, organisatiewensen en de functie van de clinic in het geheel.

Voorbeeld Opzet Programma

De introductie is gericht op het ervaren wat tai chi kan betekenen voor welzijn en dagelijks energiemanagement. Gaandeweg komen door middel van de oefeningen een aantal basisprincipes aan bod, zoals: yin-yang, balans, houding, adem, chi-circulatie, ‘ont-spanning’, flow, (lichaams-)bewustzijn, en het blokkeren/verspillen van energie.

Hieronder een indicatie van de clinic inhoudelijk:

  • korte introductie in tai chi als martial art;
  • losmaak oefeningen;
  • staande meditatie en bodyscan tbv ontdekken waar spanning zit en loslaten;
  • gezondheidsoefeningen tbv het verbeteren van houding, vitaliteit en flexibiliteit
  • interactieve oefening in duos tbv omgaan met elkaars energie
  • tai chi vorm lopen/kijken tbv technieken
  • mini meditatie tbv integratie ervaringen en afronding

Resultaten

  • Deelnemers hebben lekker bewogen en zijn fysiek en mentaal ontspannen
  • Deelnemers hebben concrete handvatten vanuit de oefeningen om te ontspannen
  • Deelnemers hebben stof tot nadenken over eigen fysieke, emotionele en mentale balans en nemen de begrippen mee om toe te passen in dagelijks leven

Praktisch

Tijdsduur: 60 mins per clinic. We ronden bij tijds af, zodat u door kuntnaar vervolgprogramma of borrel. Van te voren kijken we naar de zaal en de actuele behoeften; en na afloop koppelen we graag even terug hoe het is verlopen.

Randvoorwaarden: rustige locatie, vrije loop-/beweegruimte(geen tassen voor de voeten of meubels); liever geen toeschouwers, iedereen doet actief mee. Geluid: via boombox of lokale technische installatie. NB de warming up gaat gepaard met actieve muziek, vervolg-oefeningen evt met meditatieve muziek. Kleding: geen sportkleding vereist. Deelnemers dragen liefst loszittende kleding en schoenen met soepele, dunne zool.