T’ai Chi trainen

Wat is T’ai Chi?

T’ai Chi Chuan (Taijiquan) is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid. Het is meditatief maar beslist niet zweverig.

Vechtkunst?
Duo-oefening:  pushing hands – Buitentraining Hitland 2015

De basis: het is een verdedigingskunst, waarbij het gaat om het neutraliseren en afleiden of bijsturen (‘re-direct’) van de tegenstander. Het is een interne martiale kunst. ‘Intern’ slaat op de bron van je kracht: de structuur van je beweging en de richting van de energie. Bij T’ai Chi beweeg je dus niet vanuit grote spierkracht en harde vechttechnieken. Daardoor is t’ai chi geschikt om te ontdekken hoe interacties werken op subtieler niveau en hoe daarbij diverse soorten energie (samen-)werken, waaronder fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

In de westerse wereld trainen we niet om vechtsporter te worden per se, maar juist recreatief: voor plezier, fitheid en zelfontwikkeling. Tegelijkertijd is t in onze stijl wel belangrijk dat bewegingen effectief zijn wat betreft martiale toepassing.

Golden Flower tai chi: een moderne Yangstijl

We trainen in de Golden Flower stijl, een moderne tai chi stijl, gebaseerd op de Yang stijl, ontwikkeld door grootmeester San Gee Tam uit de USA. Daarom is onze school onderdeel van de internationale en van de nationale Nederlandse Golden Flower Tai Chi School.

Bij Shui T’ai Chi Zuidplas oefenen we alle vijf pijlers om geleidelijke en integrale ontwikkeling te stimuleren- geen haast. Voor beginners is het werken aan vorm, eigen fitheid en verbeteren van houding en coordinatie de kern. Later als je meer gevorderd wordt, is er steeds meer ruimte om martiale toepassingen te gaan ontdekken en testen met elkaar. Met al deze oefeningen wordt het hele lichaam getraind en worden veel verschillende spiergroepen gebruikt, zie ook informatie over de lesinhoud.

In onze school is het uitgangspunt ‘leren bewegen als water’, dat past wel bij Zuidplas met de grote rivieren en sloten;) Daarom heet onze school ‘SHUI’, (sjoe-ee) het Chinese woord voor water; lees hier meer over de naam van onze school.

Chi Kung oefenen -Buitentraining Hitland 2015

 

Wat bereik je er mee?

Je innerlijke gezondheid verbetert en je ontwikkelt ook een betere balans: in je voeten/lichaam en in je geest!

Dit is ook bewezen: Wetenschappelijke onderzoekers o.a. van Harvard’s Mind & Body Institute hebben ontdekt dat mensen die T’ai Chi beoefenen niet alleen een betere balans hebben: ze vallen minder, hebben hoger welzijn, meer flexibiliteit, minder stress,  en een lagere bloeddruk. Uit hun rapport blijkt ook: tai chiers hebben ook minder zware gezondheidsklachten, zoals COPD, hartklachten en dementie, en tai chi oefeningen verlagen pijn bij rheuma en fibromyalgie. Hun conclusie is helder:

Everyone can benefit from tai chi practice, no matter what your age or fitness level. ‘ Harvard Health Beat

Duo-oefening:  pushing hands – Buitentraining Hitland 2015

T’ai Chi Principes- overal toepasbaar!

In elke beweging zitten een heleboel principes. Een paar voorbeelden:

 • flow
 • gewrichten openen
 • ontspanning
 • lege geest
 • rechtop staan
 • yin en yang
 • geen energie verspillen
 • verzamelen
 • aandacht
 • bewustzijn
 • luisteren naar en met je lichaam,
 • en nog honderderen et cetera.

Deze principes achter de bewegingen zijn tevens bruikbaar in allerhande dagelijkse situaties.

Als je met een ‘lastige’ kassiere aan de stok krijgt in de supermarkt, kun je immers soms ook wel wat balans en ontspanning gebruiken;)

In de Golden Flower stijl wordt veel waarde gehecht aan deze toepasbaarheid – t doel is ook jezelf ontwikkelen en juist door t’ai chi principes toe te passen in je dagelijks leven je eigen leven gemakkelijker te maken voor jezelf; logisch toch!

Ervaar het zelf en doe eens een proefles mee!