Hoe ziet een les eruit?

Ontspannen door beweging: gezondheidsoefeningen

Algemene opzet:

  1. warming-up: losmaken en landen
  2. stretching & chi kung (korte staande meditatie, lopende, vaste oefeningen)
  3. chi kung of techniek oefeningen (t’ai chi houding; beweging; martiale applicatie; energetische structuur)
  4. t’ai chi vorm: bijv Golden Flower Chi Kung Form
  5. afronding

De lessen van Shui T’ai Chi Zuidplas beginnen altijd met een aantal oefeningen om te ontspannen en op te warmen. Dit noemen we bewegende chi kung.
Ook doen we aan stilstaande chi kung. Dat is een belangrijke oefening voor een goede balans, energie circulatie en een correcte houding.
De bewegingen van t’ai chi worden bij ons getraind in de zogenaamde ‘Golden Flower’ vorm. Niet met de directe insteek om te gebruiken bij zelfverdediging, maar voor welzijn.

Mensen denken soms dat T’ai Chi heel moeilijk is, of dat je Kung Fu moet kunnen, …. In onze lessen draait het niet om moeilijke pasjes leren- maar om het eigen maken van bepaalde principes in hoe je beweegt. Uiteraard is er veel te leren, daarom gniffelen Chinezen als die westerlingen weer es alles willen weten in de eerste lessen. T vergt nu eenmaal oefening, net zoals muziek maken.

In een groep is het gezellig trainen en leuk samen T’ai Chi om te leren. De een die gaat lekker op in ontspanning, de ander veert op van het puzzelen en preciezer voelen hoe bewegingen werken; de derde ontdekt meer ruimte in zijn lijf en werkt aan gronding en lekkerder staan.

In deze trainingsgroep gaan we aan de slag met basisprincipes in de T’ai Chi: balans, rechte houding, ontspanning, adem en lichaamsbewustzijn. We doen oefeningen om te rekken en strekken; meditatie al lopend.

Naast de lessen zijn er soms andere activiteiten in Nieuwerkerk aan de IJssel of Moordrecht waar je aan mee kan doen, zoals gezellig samen uit eten gaan.

TRAINEN OP JE EIGEN NIVEAU

Er zijn geen eisen aan je sportieve achtergrond. En let op: Iedere beoefenaar van T’ai Chi kan een ander doel voor ogen hebben. De één doet het voor de gezondheid, een ander om beter te kunnen concentreren. Weer anderen gebruiken het voor stressreductie. T’ai Chi werkt op elk niveau, ook als je pas begint. Je kunt al na een paar maanden goed merken welke resultaten T’ai Chi geeft voor je lichamelijke- en geestelijke gezondheid.

  • T’ai Chi is niet leeftijd gebonden. Zowel jeugd als volwassenen op hoge leeftijd kan de sport aanleren en beoefenen.

T’ai chi is ‘meditatie in bewegende vorm’ en doet je fit voelen. Ontdek het zelf- kom lekker meetrainen in Nieuwerkerk of Moordrecht!